13 december 2006

Legrichting van Timbermate Excel ondervloer

Op de website van Interfloor staat vermeld dat deze met de folie naar beneden gelegd moet worden. Hoe belangrijk is dit? Met andere woorden: is het erg als deze met de folie naar boven wordt gelegd (zoals bij ons thuis)?

1 opmerking:

Marvic.biz zei

Het is natuurlijk verwarrend, als de rest van de folies die leverbaar zijn, wél naar boven worden gelged, maar het zal niet veel uitmaken of het onderste boven ligt.

Uiteraard zijn er uiteenlopende meningen over dampdichtheid en thermische isolatie, zelfs tussen de fabrikanten. De een wil de alu-folie naar boven om de warmte te reflecteren, de andere wil het naar beneden om de kou te reflecteren.

Een ander punt is dat de meeste leveranciers ook het punt maken dat de folie bij andere ondervloeren het liefst naar boven wordt gelegd om kleine gaatjes en perforaties in de vochtscherm te vookomen (daar waar een betonnen vloer altijd kleine steentjes en gruis zal hebben - hoe goed men ook stofzuigd).

Natuurlijk dient deze alufolie als thermische isolatie maar de prestaties zijn moeilijk meetbaar - daar waar in Nederland een bepaalde cijfer aan de warmteweerstand wordt gegeven, houden ze in Engeland een andere waarde er aan over en vergelijking is moeilijk.

Het is gewoon een goed product (heb ik zelf ook thuis) en de terugdringing van loopgeluid (het belangrijkste eigenschap van deze ondervloer) wordt hierdoor niet beinvloed.