01 februari 2007

Ondervloer: versteviging van de vloer en geluidsreductie

Vraag: "Ik heb recentelijk een appartement gekocht in Rotterdam en nu blijkt de vloerisolatie niet te voldoen aan mijn wensen (en die van de onderbuurvrouw). Mijn appartement ligt op de 2e verdieping op in een jaren 30 huizenblok met houten vloeren met rietisolatie. Daar boven op liggen groene platen met kliklaminaat. (zie commentaar voor de rest met antwoord)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nu wil ik graag een oplossing vinden die zowel het contactgeluid, het luchtgeluid als een algehele versteviging van de vloer bewerkstelligd. De vloer is nu namelijk redelijk instabiel (daarmee bedoel ik dat "de hele kamer meetrilt als ik loop of onverwachte bewegingen maak). Op uw site kom ik erg veel verschillende mogelijkheden tegen. Ik vroeg me af welke voor mijn situatie de beste zou kunnen zijn. Ik hoor het graag!"

Marvic.biz zei

Antwoord: "Ten eerste heb ik even contact gehad met de fabrikant en ze zijn het met mij eens dat u het beste contact kan opnemen met een aannemer om de vloer te beoordelen. Wat ik eruit kan opmaken (zonder de vloer gezien te hebben) is dat de balken zelf dienen ondersteund / gecontroleerd te worden en van daaruit de vloer weer opnieuw uitgevlakt wordt dmv underlayment / platen en dan pas een ondervloerplaat en de afwerkings vloer.

Punt twee is dat een houten vloer uiteraard een andere akoestiek heeft dan beton. Een 10dB ondervloer is vrijwel altijd getest op beton en zal met gebruik over een houten vloer ong. de helft presteren. Dus zelfs een 10dB gecertificeerde ondervloer zal misschien 5dB geluidsreductie betekenen.

Een andere optie is misschien een renovatie vloer zoals de multipanel die u op de website van unifloor kan bekijken. Deze ondervloeren zijn eigenlijk alleen door de bouw / aannemer te leveren ( door de renovatie doelgroep) en moet men rekenen op een prijs rond € 50.00 / m². Een geluidsreductie van ong. 7dB kan met deze ondervloer bereikt worden. Ter info: Er is een extra laag waardoor deze ondervloer twee keer zo dik wordt (6cm!), maar wel voldoende geluidsreductie. De vraag is natuurlijk of dit in de praktijk naderhand (over de bestaande vloer) gerealiseerd kan worden.

Indien u een geluidsreducerende ondervloerplaat wilt, zonder een zware ingreep en dus geen verdere werkzaamheden, dan kunt u het beste gebruik maken van redupax+. Deze vloerplaat is de beste voor doorgangs- alsook loopgeluid icm laminaat. Natuurlijk zal de geluidsreductie verminderd zijn en moet men rekenen op -5dB. Nogmaals - ik zou eerst ervoor zorgen dat de constructie van de vloer zélf voldoende stevig is. Wellicht kan er een laag vloerplaten zoals spaanplaat aangebracht worden ter versteviging maar als de hele vloer al beweegd dan zou het ernstiger kunnen zijn en moet men vanaf onderaan beginnnen." ~ Marcel Koning