26 oktober 2007

Ondervloer op houten balken vloer

Voor de begane grond van mijn kamer met houten balken en gewone vloerdelen (kale vloer en huis uit ca 1908) zoek ik een ondervloer voor lamelparket of laminaat. Kruipruimte is goed geventileerd. Welke ondervloer heb ik nodig zodat mijn kale vloer en balken eronder niet een vochtprobleem krijgen en daardoor verrotten.

2 opmerkingen:

Marvic.biz zei

Een punt van discussie waarover nogal enige verwarring is. Mijn ervaring alsook informatie via de fabrikanten leert dat er in ieder geval geadviseerd wordt om altijd een dampdichte folie neer te leggen ongeacht de ondervloer (beton of houten vloer).

De reden hiervoor is dat er altijd een kans op condensvorming onstaat tussen de draagvloer en de vloerbedekking (laminaat enz.). Dit is dan een potentiele vochtprobleem voor het parket.

Een houten vloer moet namelijk van onder geventileerd worden - dit uiteraard omdat daar het meeste vocht is. Ook is het niet mogelijk om de vloer te laten "ademen" naar boven. De vloer (houten dekvloer én lamelparket alsook evt. ondervloer sluit zich, als het ware, af - zelfs zonder een dampdichte laag.

Een voorbeeld van vloerbedekking is dat er veelal vinyl wordt gelegd (waterdicht uiteraard) alsook dat laminaat ook niet "ademend" is.

Ik heb heel veel marmoleum gelegd over een houten draagvloer en na tientallen jaren is de vloer eronder nog kurkdroog (door de kruipruimte).

Een dampdichte folie dient als bescherming tussen de twee vloeren (parket en draagvloer), dit heeft meestal te maken met temperatuur verschillen (bijv. zomer/ winter, luchtvochtigheid, verwarming enz.) waardoor er kans is op condensvorming.

Dit vindt dan plaats onder de folie en heeft geen invloed op de lamelparket - alsook dat de lucht onder de vloer zowiezo geventileerd dient te worden.

Indien er sprake is van een hoge vocht gehalte moet men tenminste er voor zorgen dat de lamelparket voldoende afgeschermd is. De vocht van onderen wordt namelijk dan door de lamelparket geabsorbeerd waardoor het parket zélf gaat zwellen, bol staan, kraken en op den duur kan gaan rotten - het lamelparket wordt ook in ieder geval voorzien van een waterdichte coating zoals was, lak of PU vernislaag.

Indien u nog twijfels heeft dan is een tapijt (misschien een cocos of sisal) wellicht de enige oplossing om een houten dekvloer van enige ventilatie van boven af te voorzien.

In ieder geval is het toepassen van vloerplaten ipv de rollen/ folies het uitgangspunt. Deze egaliseren veel meer (houten vloeren kunnen nogal wat oneffendheden vertonen) alsook dat ze warmer zijn (hogere warmteweerstand). Hierbij is het advies ook - how dikker de vloerplaat, hoe beter isolerend.

Samenvattend: u vroeg om mijn opinie / advies. Deze adviezen komen door informatie van de fabrikanten en mijn eigen ervaring, met vloerbedekking en heel veel laminaat.

Ik pas altijd een folie toe bij het leggen van houten vloerbedekking. Indien dit niet gebeurt dan zijn er vaak wél problemen... Deze ervaring heeft mij ook geleerd dat er geen standaard oplossing is dat iedere klus anders is. bijv. wat bij de buurman heel goed werkt, kan bij u weer helemaal verkeerd uitpakken.

Door de leginstructies (van de leverancier én fabrikant) van iedere vloer, én ondervloer (bij (groene) vloerplaten is een dampdichte folie óók vereist) zo goed mogelijk na te volgen wordt het risico van eventuele problemen verminderd. Informeer anders ook bij de fabrikant indien er voorschriften zijn van hun kant. Onthoud de acclimatisering van parket én ondervloer (evt. vloerplaten) van minstens een dag of twee, maar één week is beter.

Marvic.biz zei

Vuistregel voor het wél of niét plaatsen van een dampdichte folie is:
Indien de vloer van onderen geventileerd wordt dan is een dampdichte folie vereist doordat er condensatie kan ontstaan alsook dat de vocht in de lucht (onder de vloer) geabsorbeerd kan worden door de vraagvloer, ondervloer alsook vloerbedekking.
Indien er géén ventilatie is, (bijv. op de eerste verdieping, dan wordt een dampdichte folie niet geadviseerd.