13 september 2007

Vloerisolatie van 14dB vereist bij harde vloeren

De VvE van ons nieuwe huis schrijft een vloerisolatie van 14dB voor bij harde vloeren. Het moet door TNO gekeurd zijn/worden. Weet u of deze norm haalbaar is? Zo ja, met welke producten? En wat zijn de kosten hiervan? Ik ben zeer benieuwd naar uw antwoord.

1 opmerking:

Marvic.biz zei

De huidige norm of wettelijke vereiste is een 10dB geluidsvermindering bij toepassing van een harde vloerbedekking.

Informatie hierover kunt u natuurlijk aanvragen bij de NSG (http://www.nsg.nl/bestelformulier). U kunt een boekje over vloeren bestellen met algemene begrippen en adviezen over geluidsoverlast.

Alsook op de website van de fabrikant van de meeste 10dB ondervloeren. Hier is veel informatie te vinden over de geluids normen (http://www.unifloor.nl/02_overondervloeren/06_vragen.html).

Alle TNO gecertificeerde ondervloeren voor harde vloerbedekking hebben een geluidsreductie van 10dB. Er zijn een paar zoals - voor gebruik bij laminaat: Quick&Quiet 10dB (http://ondervloeren.floorstyle.nl/folie-TNO-QuickAndQuiet-10db-ondervloer.htm) en Thermosound 12dB - extra dampdichte folie vereist (http://ondervloeren.floorstyle.nl/folie-Thermosound.htm) dat deze waarde overtreffen. 14dB is dus (nog) niet haalbaar óf leverbaar (ten minste in de vorm van een zwevend gelegde ondervloerplaat of folie).

Indien het een nieuwbouw appartement betreft is het mijn vermoeden dat de VvE de waarden voor de constructie (bouw) zélf - dat nu aan een 5dB vermindering moet voldoen (dit is uiteraard voor rekening van de aannemer), en een ondervloer van minstens 10dB - dat tegenwoordig wettelijk is vastgesteld - bij elkaar hebben opgeteld.

Doordat iedere vloer zijn eigen akoestiek heeft (bijv. laminaat t.o.v. parket) zijn er vele soorten ondervloeren. De juiste ondervloer voor u beoogde vloer (laminaat, lamelparket, massieve planken) kunt u op hier vinden - http://ondervloeren.floorstyle.nl/ondervloer-snelkeuze-menu.htm.

Overigens is het natuurlijk belangrijk om een TNO gecertificeerde ondervloer te gebruiken. Deze label staat op de verpakking en is ook als rapport te bestellen.