29 september 2007

Wat is een aangehechte dekvloer?

"Ik ga op de 2e verdieping van een zeer gehorige flat wonen. Nu wil ik Redupax+ gelijk op het beton aanbrengen met daarbovenop Quickstep laminaat. Mijn beneden buurman is bang dat contactgeluid te hard voor hem is en vraagt meer informatie betreffende het volgende.

Wat betekent in uw folder de zin: "de verbetering werd verkregen op een betonvloer met een aangehechte dekvloer. Op zwevende dekvloersystemen is de geluidsreductie van de vloerbedekking altijd afhankelijk van de contactgeluidsreductie van de aanwezig dekvloer.'

Kunt u dit in begrijpbare taal uitleggen?

1 opmerking:

Marvic.biz zei

Een aangehechte dekvloer betekent:

Een gebouw wordt casco gebouwd met beton (soms houtskelet), en de vloer is dan gestort of als platen geconstrueerd. Hieroverheen wordt dan een cement `dek`vloer aangebracht van een aantal centimeters dik, (meestal tussen vijf en acht centimeter). Dit is om de vloer vlak te krijgen alsook om een aantal buizen en leidingen weg te werken. Dit is de àangehechte dekvloer` dat direct op de beton casco is aangebracht.

Een andere manier van constructie dat tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt is een ´zwevende´ dekvloer. Dit houdt hetzelfde als hierboven maar een isolatie laag wordt tussen de lagen aangebracht. Meestal wordt een kurk of schuim laag over de casco betonvloer gelegd waarna pas de cement ´dekvloer´ gestort wordt. De cement zweeft dan als het ware - ook langs de muren worden schuim randen aangebracht. Het geheel ligt dan los van de beton én de muren. Dit heeft met name te maken met de aangescherpte eisen voor de gebouwen tegenwoordig en is sinds, misschien, een jaar of tien aan de orde.

Door deze tussen lag tracht men een geluidsvermindering van minstens vijf dB in de constructie zélf te bewerkstelligen, alvorens dat men een geluiddempende ondervloer aanbrengt voor de vloerbedekking. De fabrikanten van ondervloeren kunnen hiervoor geen garantie geven (hier wordt nog niet mee getest) doordat de twee lagen (zwevende dekvloer en ondervloer) tegenstrijdig kunnen werken (geluid is niet eenvoudig...) De ´zwevende dekvloer´ heeft geen betrekking tot gebouwen ouder dan circa tien jaar - het wordt sinds kort toegepast op grote schaal.

De Redupax plus heeft een TNO rapport en is getest icm met laminaat (t.o.v. parket of massief hout) over een betonvloer. Hiermee heeft u ook een vermindering in loopgeluid. Met één vloer bereikt u een 10dB contactgeluid vermindering alsook een aangenamer loopgeluidemping. Door gebruik te maken van een 10dB ondervloer wil niet zeggen dat het probleem opgelost is - het houdt alleen in dat men zich aan de wettelijke verplichting heeft voldaan. Indien er dan nóg overlast optreed is dit dan niet aan u te verwijten maar ligt het aan de constructie van het gebouw zélf (de eisen in die tijd waren minder streng dan nu het geval is). Tien dB houdt in - een drievoudige vermindering in geluid (ongeveer).

Een combinatie van twee vloeren wordt niet ondersteund door de fabrikanten. Zij testen alleen hun eigen vloeren icm de beoogde vloerbedekking en deze resultaten zijn dan door TNO onafhankelijk getest en ondersteund.

Wij hebben daarentegen wél veel succes met een combinatie in gebouwen met houten vloeren. Deze zijn nog gehoriger dan een betonvloer en heel moeilijk te dempen - men heeft uiteraard niet alleen met de bekende ´tik´ te maken maar ook de zware dreun van een voetstap bijv. Door een Redupax (niet de plus, maar ook met rapport) gecombineerd met Timbermate Excel toe te passen zijn de reacties zeer positief. Uiteraard zijn garanties onmogelijk, maar het overwegen misschien waard.